Flextype

Julkaistu 14.2.2019
Heikki Kujala

Flextype on avoimen lähdekoodin tiedostopohjainen julkaisujärjestelmä, joka helppo asentaa, päivittää ja käyttää. Flextype tarjoaa hyvät rajapinnat liitennäiseisille, sivupohjille ja julkaisujärjestelmän ydinkehittäjille. Flextype on melko tuore projekti, uusin versio 0.8.3 ja ensimmäinen julkaisu oli viime vuoden alussa.

Vertailu Graviin

Flextype on suora kilpailija Graville, koska molemmat ovat saman tyyppisiä. Olennainen ero näkyy tuotteistamisessa, Gravin sivusto, dokumentaatio on ammattimaisesti tehty. Tämä johtuu siitä, että Gravia kehittää Rockettheme-niminen yritys ja Flextypeä vapaaehtoiset kehitäjät.

Asentamisen osalta molemmat ovat lähes yhtä helppoja. Riittää tiedostojen siirto palvelemille. Jos Flextype ei ole asennettu juurikansion, pitää .htaccess-tiedostossa määritellä RewriteBase. Muuten näkyy ainoastaan etusivu, eikä muut sisältösivut tai hallintapaneeli. Tätä tietoa ei ollut Flextypen dokumentaatiossa. Onneksi löysin tiedon googlettamalla.

Flextypestä on vain yksia sennuspaketti, jossa on hieman sampledata, joka helpottaa opettelua. Gravista on useita asennuspaketteja.

Flextypelle ei ole ole olemassa oletusteeman lisäksi yhtään ilmaista tai kaupallista sivupohjaa. Flextypelle on todennäköisesti helppooa itse kehittää sivupohjia. Graville on 105 ilmaista sivupohjaa ja Rockettheme kehittää Graville maksullisia sivupohjia.

Flextypelle on olemassa laajennuksia, mutta ei selviä helposti. Ei lue Flextypen sivustolla, vaan pitää katsoa Githubista. Gravin laajennuksen kuten kaikki siihen liittyvät löytyy omalta sivustolle.

Käyttöliittymän osalta Flextype on hieman Gravia helppokäyttöisempi, vaikka Gravin käyttöliittymässä ei ole varsinaisesti mitään vikaa. Artikkeleiden tekstieditori Flextypessä muistuttaa muiden julkaisujärjestelmine. Grav on käyttää Markdown-syntaksia.

Yhteenveto

Flextypessä on potentialia. Menestyminen riippuu markkinoinnista ja tuotteistamista. Vaikka olisi ilmainen lähdekoodin ohjelmisto, tietoa pitäisi löytyä helpommin. Ehkä ainoa asia missä Flextype voi päihittää Gravin on käyttämisen helppous, koska se on hieman intuitiivisempi. Vastaavasti Graville uskottavuutta tuo Rockettheme, uskottu ja arvostettu alan yritys. En tiedä onko Flextypen kehittäjillä edes tarjota maksullista versiota, mutta sillä on hankalaa menestyä. Markkinoilla on ollut pitkään Kirby-niminen staattisten web-sivustojen generaattori, jonka sivustokohtainen lisenssi maksaa 99 €.