Grav-julkaisujärjestelmä

Julkaistu 17.11.2014
Heikki Kujala

Grav on tiedostopohjainen julkaisujärjestelmä. Se ei käytä tietokantoja, kaikki sisältö ja asetukset ovat tiedostoissa.

Grav:ia kehittää Rockettheme, joka on tunnettu sivupohjaklubi. Rockettheme kehitti alun perin sivupohjia pelkästään Joomlalle, mutta on laajentanut muihin alustoihin kuten WordPressiin.

Grav:ia kehittävän tiimin mukaan he ovat keskittyneet suorituskykyyn, ei sisäänrakennettujen ominaisuuksien määrään.

Grav käyttää useita samoja teknologioita kuin Drupal 8.

  • Twig sivupohjiin
  • Markdown sisällön luomiseen
  • YAML asetuksiin
  • Doctrine Cache suorituskykyyn

Grav on julkaistu MIT-lisenssillä ja ilmainen. Todennäköisesti Rockettheme tuo kaupallisia sivupohjia ja laajennuksia pian, koska Rockettheme on sivupohjia kehittävä yritys.

Grav on tällä hetkellä beta-vaiheessa, ei valmis. Tämän takia Grav:ia ei voi arvioida vielä kriittisesti, mutta jotain yleispätevää on mahdollista sanoa.

Minkälaiseen web-sivustoon Grav soveltuu?

Grav soveltuu yksinkertaiseen, pieneen web-sivustolle, jossa tietokantapohjainen julkaisujärjestelmä kuten Joomla tuntuu liioittelulta.

Toteuttamastani web-sivustoista suurimman osan voisi periaatteessa ominaisuuksien puolesta Grav:lla. Jos sivustolla on blogi, kuvagalleria jne. tavallisia ominaisuuksia, ei tarvita Joomlan ominaisuuksia. Minulle web-kehittämisessä tärkeää on käyttöliittymäsuunnittelu, siksi käytän oletuksena Joomlaa WordPressin sijaan. Responsiivisen web-suunnittelun haluan toteuttaa mielummin Foundationilla kuin Bootstrapia, joten joudun tekemään räätälöintiä kuvagallerioihin jne. Räätälöinnissä menee aikaa. Grav:ssa ei ole oletusmuotoiluja ja arkkitehtuurin ansiosta Foundation elementtien sovittaminen on helpompaa kuin Joomlalle. Tämän takia olen kiinnostunut Grav:sta.

Vahvuudet

  • Selkeä liiketoimintamalli: Rockettheme tulee myymään kaupallisia sivupohjia ja laajennuksia. Tämä on kriittistä projektin kannalta, jotta Rocketthemellä on intressejä kehittää Grav:ia.
  • Dokumentaatio
  • Roadmap, josta näkee mitä ominaisuuksia tulee uusiin versioihin

Heikkoudet

  • Markdown:n opetteleminen vaatii opettelua. Saattaa rajata Grav:n käyttäjäksi web-kehittäjät, välttämättä tavalliset ihmiset eivät halua käyttää Gravia tämän takia.
  • Tärkeiden ominaisuuksien puuttuminen. Tällä hetkellä ei ole hallintapaneelia.