Grav Premium

Julkaistu 13.12.2020
Heikki Kujala

Grav on ilmainen avoimen lähdekoodin tiedostopohjainen julkaisujärjestelmä, joka esiteltiin 6 vuotta sitten. Sitä kehittävä Trilby Media on luvannut premiumia vuosien ajan. Asia on nyt vihdoin toteutumassa. Trilby Media julkaisee maksullisia laajennuksia ja teemoja 15.12.2020.

Itse asiassa Graville on ollut maksullisia teemoja ennenkin kun Rockettheme on julkaissut niitä. Sekä Trilby Median että Rocketthemen omistaa Andy Miller. Nyt on tulossa pelkästään Graville kehitettyjä teemoja. Rocketthemen teemat ovat saatavilla Joomlalle, WordPressille ja Graville.

Gravin premium laajennukset

NextGen Editor

Gravin mukana oleva editori on helppokäyttöinen, mutta on ominaisuuksiltaan karsittu. Uusi NextGen Editor on paljon monipuolisempi. Trilby Medialla on mennyt aikaa editorin kehittämisessä, jotta se tulee tallentamaan datan markdown -syntaksin mukaisesti.

SEO Magic

SEO Magic on ensimmäinen Graville tehty maksullinen hakukoneoptimointiin liittyvä laajennus. Aiemmin on ollut muutama ilmainen laajennus, eikä siihen titlen ja metakuvausten muokkaamisen tarkoitetun tekniikan kehittäminen ole vaikeaa. Kuitenkaan ei ole ollut Graville vastaavaa laajennusta kuin esimerkiksi WordPressin hakukoneoptimoinnin maksulliset laajennukset kuten Yoast SEO. SEO Magic esimerkiksi tekee raportin web-sivuston hakukoneoptimoinnin tasosta.

Lightbox Gallery

Lightbox Gallery -laajennus käyttää GLightboxia, joka ei käytä jQueryä tai JavaScriptin framworkia. Lightbox Gallery on kevyt. Short coden ja Twig:n avulla on erittäin helppoa lisätä houkuttelevia zoomattavia kuvia ja gallerioita sivustolle.

Instagram Feed

Instagram Feed integroi Instagram:in turvallisesti suoraan sivustoon ja näyttää perustiedot profiileista, valokuvista ja videoista.

Site Toolbox


Trilby Media on kehittänyt joitain laajennuksia, jotka ovat hyödyllisiä, mutta nämä laajennukset ovat vain hieman liian pieniä myydä erikseen. Site Toolbox on tuotepaketti, joka sisältää useita laajennuksia Grav Premiumin lanseeraamisen yhteydessä, ja Trilby Media tulee lisäämään uusia tulevien kuukausien aikana. Tällä hetkellä laajennuksia ovat SVG ikonit, lämmin välimuisti ja Zapier RSS. Tulossa olevia laajennuksia ovat EZ Downloads, Image Optimize ja Algolia Search.

Gravin premium teema

Typhoon

Trilby Media käytti alkuun asiakasprojekteissa Tailwind CSS:n perusteemaa. Koska he olivat tyytyväisiä Tailwind CSS:ään, he päättivät kehittää Gravin premium teeman sen avulla. Typhoon-teema aloitti elämän Tailwind CSS -perusteemana, jota käytettiin perustana asiakaskohtaisten teemojen kehittämiselle asiakasprojekteihin. Typhoon tukee myös alasvetovalikoita, jaettuja vaaka- ja pystysuuntaisia alavalikoita, mobiilinavigointia, vaaleaa ja pimeää tilaa, räätälöityjä sankaritukia, melkein minkä tahansa asetuksen sivutason ohituksia jne.

Yhteenveto

Grav Premium lisää todennäköisesti Gravin suosiota, koska nyt on enemmän valmiita ratkaisuja. On erinomainen asia, että Grav itsessään säilyy ilmaisena julkaisujärjestelmänä. Aika näyttää onko Trilby Median sivustokohtainen lisenssi fiksu päätös. Esimerkiksi osa WordPressin ja Joomlan kaupallisista laajennuksista antaa oikeudet käyttää laajennusta rajoittamassa määrässä web-sivustoja.