October CMS

Julkaistu 19.11.2018
Heikki Kujala

OctoberCMS voitti CMS Critic -sivuston tämän vuoden parhaan tiedostopohjaisen palkinnon. Kuten aiemmin, äänestys testiin julkisella äänestyksellä. Itse odotin Grav-julkaisujärjestelmän voittavan kyseisen kategorian palkinnon. OctoberCMS on kehitetty vuodesta 2013. Sillä on tehty esimerkiksi seuraavat sivustot Toyota, Kentucky Fried Chicken ja Nestle.Asensin October CMS testatakseni sitä, vertaan sitä Grav-julkaisujärjestelmään.

Asentaminen

October CMS voi asentaa siirtämällä palvelimelle asennustiedoston tai työaseman shellissä (Unix-pohjainen käyttöjärjestelmä kuten macOS tai linux). Yritin asentaa ensin viimeksi mainitulla tavalla ja onnistui, mutta en päässyt julkaisujärjestelmän ylläpitoon. OctoberCMS:n hallintapaneelin käyttäminen vaati MySQL-tietokannan, joka on hieman outoa kun julkaisujärjestelmää väitetään tiedostopohjaiseksi. Asennustiedoston kautta asentamalla päättelemällä pääsin nopeasti julkaisujärjestelmän ylläpitoon. Octobercms oletuksena ehdotti chmod-oikeuksia 777 eli kaikilla olisi kaikki oikeudet lukea, muokata ja suorittaa tiedostoja. Vaikutti oudolta, joten selvitin mitkä olisi tietoturvan kannalta paremmat oikeudet. Googlettamalla löytyi tieto: tiedostoille 644 ja kansioille 755.

Vertailu Graviin

October MCS vertaaminen Graviin on luontevaa, koska molemmat ovat tiedostopohjaisia. Grav on minulle tuttu vuosien takaa, mutta vertailen ennakkoluulottomasti. Tiivistetysti Grav on joka suhteessa parempi julkaisujärjestelmän asentamista alkaen. Gravin sivusto paremmin tehty, tieto löytyy helpommin.

Lataus-sivun alta löytyy useita vaihtoehtoja, myös esimerkki-datan sisältäviä asennuspaketteja on useita. OctoberCMS on saatavilla sekä maksullisia että ilmaisia laajennuksia. Graville on saatavilla on ilmaisia. Kun haluaa tutkia käykö usein julkaisujärjestelmä sivustolle, mielellään käyttää ainakin alkuun pelkästään ilmaisia. Graville on saatavilla on ilmaisia laajennuksia. Octobercms sivustolta ei selviä nopeasti kuinka paljon laajennuksia on saatavilla päinvastoin kuin Gravin.

Githubissa Grav on saanut 9800 tähteä ja OctoberCMS 7700 tähteä. W3techs.com tilastojen mukaan kummankin markkinaosuus on pieni October CMS ollessa suositumpi. October CMS markkinaosuus oli lokakuussa 2018 noin 0,04% ja Gravin noin 0,01%.

Yhteenveto

CMS Critic -sivuston tiedostopohjaisen julkaisujärjestelmän julkaisujärjestelmä sarjan voitto kertoo, että October CMS:ää käyttävät arvostavat tuotetta. Toisaalta omien empiiristien havaintojen perusteella Grav on helpommin opeteltava.