WordPressin hakukoneoptimoiminen

Julkaistu:

Johdanto

WordPress on itsessään hakukoneystävällinen julkaisujärjestelmä. Esimerkiksi WordPressin versioon 5.5 tuli uutena ominaisuutena XML-sivukartat. WordPressille on olemassa hakukoneoptimointiin liittyviä laajennuksia. Kaksi tunnetuinta on All in One SEO ja Yoast SEO. Uutena haastajana on tullut mukaan Rank Math, joka ei ole ainakaan vielä niin tunnettu kuin edellä mainitut.

Historia

Kehittäjät Michael Torbert ja Steve Mortiboy ovat luoneet All in One SEO -paketin, joka julkaistiin WordPressin virallisessa laajennusten sivulla vuonna 2007 eli kolme vuotta ennen Yoast SEO:a. Se on osa Semper Plugins -kokoelmaa.

Yoast SEO:n kehitti alunperin Joost de Walt. Alkuun Yoast SEO oli pelkkiä hakukoneoptimoinnin ohjeita, jotka esiteltiin vuonna 2008. Yoast SEO -laajennus WordPressillä esiteltiin vuonna 2010.

Rank Math julkaistiin vuonna 2018. Rank Mathin tiimi muodostettiin vuonna 2019 ja siihen kuuluu tällä hetkellä 19 jäsentä.

Suosio

All in One SEO Pack:lla on tähän mennessä yli 2 miljoona aktiivista asennusta ja sillä on yhteensä yhteensä 65 miljoonaa latausta. Yoast SEO:lla vastaavasti on 5 miljoona aktiivista asennusta. Rank Mathilla on yli 400 000 aktiivista asennusta.

Hinnoittelu

All in One SEO:sta ja Yoast SEO:sta on ilmaiset versiot olemassa, jotka ovat suppeampia kuin maksulliset versiot. All in One SEO:n yksittäisen lisenssi maksaa 57 $, 10 sivuston lisenssi 97 $ ja rajoittamaton lisenssi 419 $. Yoast SEO Premiumin yksittäinen lisenssi maksaa 89 €. Lisäksi Yoast SEO:lle on olemassa maksullisia lisäosia. Esimerkiksi Yoast WooCommerce SEO laajennus maksaa 69 euroa verkkokauppaa kohti. Rank Math on täysin ilmainen ja 9 dollarin vuosimaksulla saa teknistä tukea.

Asetukset ja käytettävyys

All in One SEO:ssa kaikki asetukset ovat yhdellä sivulla. Sen kaikissa asetuksissa on vihje, joka antaa tietoa sen tarkoituksesta. Useissa kohdissa on linkki ohjeiden ko. kohtaan.

Yoast SEO:ssa on paljon asetuksia. Kaikkein helpointa on laittaa asetukset velhon kautta. Yleiset asetukset on jaettu 5 välilehdelle. Yleisten asetusten lisäksi on muitakin asetuksia title ja metakuvaukset, sivukartat jne. Math Rankin asetukset on jaettu 9 välilehdellä, ovat loogisesti nimetty. Yoast SEO keskittyy käytettävyydessä enemmän toiminnallisuuteen kuin estetiikkaan.

Rank Mathin asetusvelho tarjoaa useimmille toimivat asetukset ja niitä on helppoa tarvittaessa muuttaa. Rank Math tarjoaa selkeän käyttöliittymän.

Ominaisuudet

All in One SEO Pack on modulaarinen, on helppoa ottaa pois päältä tarpeettomia ominaisuuksia. Yoast SEO:n premium versiossa on tiettyjä ominaisuuksia, joita ilmaisesta versiosta ei löydy kuten sosiaalisen median esikatselu, ehdottaa automaattisesti sisäistä linkitystä. Rank Math:sta on runsaasti ominaisuuksia, löytyy esimerkiksi useita skeemoja.

Sisällön analyysi

All in One SEO Pack:sta puuttuu sisällön analyysi -toiminto.

Yoastin ilmaisella versiolla voidaan määrittää enintään yhdelle optimoitavalle avainsanalle. Jos halutaan optimoida useampia avainsanoja, pitää ostaa maksullinen premium versio. Yoast näyttää optimoinnin vihreällä, oranssilla ja punaisella värillä. Voidaan analysoida hakukoneoptimoinnin pisteet, luettavuuden pisteet ja näyttää esikatselun näkymän Googlesta (SERP). Avainsanojen määritystyökalut ovat melko helppokäyttöisiä.

Myöskin Rank Math antaa määrittää enintään viisi avainsanaa optimointia varten, mutta vaatii ilmaisen tilin luomista. Otsikon, meta- ja pysyvän linkin asennus toimii täsmälleen samalla tavalla kuin Yoast ja näyttää myös Google-sivun esikatselun (sekä mobiili- että työpöydällä). Rank Math näyttää pisteet numerossa 0-100. Jos pisteet ovat yli 80, se muuttuu vihreäksi. Rank Math antaa avainsanojen ehdotuksia heti, kun aloitetaan avainsanan kirjoittamisen kohdista avainsana-kenttään.

Google Search Console -integraatio

All in One SEO:a ei voi integroida Google Search Consoleen. Rank Math:iin Google Seach Console -integroiminen on helpompaa, voidaan tehdä asennusprosessin aikana. Pitää ainoastaan syöttää ja vahvistaa Gmail-tili ja se hakee siihen liittyvät Search Consolen tiedot WordPress-hallintapaneeliin.

Yoast SEO:ssa voidaan integroida Google Search Console. Mutta se ei tarjoa käyttöliittymää, jolla voit nähdä Search Consolen datan suoraan.

Yhteenveto

Rank Math voidaan julistaa vertailun voittajaksi niin tuotteen kuin hinnoittelun puolesta. Siinä on vähintään yhtä kattavat ominaisuudet kuin kilpailijoissa ja on helppokäyttöinen. Rank Math on ilmainen, joten on hankalaa keksiä esimerkiksi miksi ostaa All In One SEO Pack:n tai Yoastin premium versio. Niiden asetukset on mahdollista viedä Rank Math:iin. Tulevaisuudessa Rank Math:sta saattaa tulla maksullinen versio, mutta siitä ei ole mitään varmuutta.

Jaa artikkeli

Tilaa syöte

Aiheeseen liittyviä artikkeleita

Arkisto

Heikki Kujala
Adlercreutzinkatu 35-37
06100 Porvoo
puh:045-1674800
email: heikki(at)heikkikujala.fi

Some