Julkaistu:
Tämä verkkokauppojen hakukoneoptimoinnin opas sisältää kaikki huomioitavat asiat. Verkkokauppojen hakukoneoptimointi poikkeaa tietyltä osin normaalin web-sivuston hakukoneoptimoinnista. Hakukoneoptimoinnin oppaassa kerrotaan hakukoneoptimoinnista yleisellä tasolla.
Kuten kaikkien web-sivustojen hakukoneoptimoinnin, myös verkkokauppojen hakukoneoptimointi alkaa avainsanatutkimuksesta. Käytännössä listataan kaikki sisältösivut ja etsitään jokaiselle avainsanalla oikea sisältösivu.
Tuotteisiin liittyvät avainsanat
Verkkokauppojen avainsanatutkimuksessa kannattaa keskittyä tuotteisiin liittyviin avainsanoihin. On suositeltavaa priorisoida etusivu, tuotteiden kategoriat ja blogin sisältö varmistaen, että avainsanoilla on riittävästi hakuja, ja ne ovat relevantteja, eivätkä liian hankalia optimoinnin tekemiselle.
Kannattaa keskittyä niihin avainsanoihin, jotka liittyvät ostamiseen. Esimerkki tästä on “osta MacBook Pro”. Jos käyttäjä etsii tietoa yleiskäsitteellä kuten esimerkiksi “läppäri”, ei hän ole vielä todennäköisesti valmis ostamaan tuotetta.
SEMrush on yksi suosituimmista hakukoneoptimoinnin työkaluista. Sen avulla on helppo löytää kaikki avainsanatutkimuksessa tarvittavat tiedot, jopa maakohtaisesti.
SEMrush on erittäin monipuolinen. Avainsanatutkimuksen lisäksi sillä voi
Amazon Suggestin avulla saadaan kansainväliseen verkkokauppaan pitkän hännän avainsanoja. Pitää ainoastaan syöttää verkkokauppaan liittyvä avainsana ja Amazon tarjoaa luettelon ehdotuksista, jotka liittyvät tähän avainsanaan.
Google Keyword Planner on kenties tunnetuin avainsanatyökalu. Se kuuluu Google Ads:iin, jota käytetään hakusanamainontaan. Keyword Planner antaa usein vähemmän ehdotuksia kuin muut työkalut, koska se on suunnattu mainostajille, ei hakukoneoptimointiin. Googlen mielestä monet termit eivät sovi mainostamiseen, joten ne eivät myöskään tule vaihtoehtoina näkyviin. Google Keyword Planner antaa dataa hakumääristä ja klikkauskohtaisista hinnoista.
Titleen kannattaa sijoittaa 1-3 keskeistä avainsanaa, joilla sivun halutaan löytyvän.
Suositeltava pituus on 50-60 merkkiä, jonka verran Google näyttää tekstistä (välilyönnit mukaan luettuna).
Jokaisen sivun titlen pitää olla uniikki.
Google teki 16.8.2021 algoritmin päivityksen, jonka myötä Google uudelleenkirjoittaa titlejä hakutuloksissa.
Product-skeeman ansioista Googlen hakutuloksiin saadaan laitettua tuotteen hinta, tarjous, arvostelu, varastotilanne jne.
Tekninen hakukoneoptimointi on prosessi, jolla varmistetaan, että web-sivusto täyttää modernien hakukoneiden tekniset vaatimukset. Tärkeitä teknisen hakukoneoptimoinnin elementtejä ovat selaaminen, indeksointi, renderöinti ja web-sivuston arkkitehtuuri.
Hakukoneoptimoinnin auditoinnilla selvitetään kuinka hyvässä kunnossa web-sivusto on. Auditoinnin raporttiin on priorisoitu toimenpiteitä, joita noudattamalla hakukoneoptimoinnin toimivuus paranee.
Google otti kesäkuussa 2021 käyttöön Core Web Vitalsin päivityksen algoritmilleen. Core Web Vitalsit kertovat kuinka hyvä reaalimaailman käyttäjäkokemus verkkosivulla on. Ne kertovat latausajoista, paljonko menee aikaa, että sivu on vuorovaikutteinen sekä kuinka vakaasti sisältö pysyy latauksen aikana paikallaan.
Screaming Frog SEO Spider on hakukoneoptimoinnin auditoinnin ohjelmisto, joka asennetaan työasemaan. Itse asiassa se on botti, joka selaa koko sivuston läpi ja etsii ongelmia. Screaming Frog on siis suunniteltu virheiden löytämiseen. Screaming Frog kertoo esimerkiksi
On hyödyllistä ottaa käyttöön uusia taksonomioita eli luokittelutapoja. Verkkokaupoissa tuoteryhmät ovat oletuksena oleva taksonomia, mutta varsinkaan isommissa verkkokaupoissa se harvoin riittää.Tuoteryhmien lisäksi voidaan ottaa käyttöön tällaisia taksonomioita:
Kannattaa tehdä listaussivuja taksonomioiden avulla. Listaussivulla listataan taksonomialla luokiteltuja tuotteita, esim. materiaalin perusteella. Tällä voidaan vähentää hierarkisuutta.
Taksonomioita voidaan käyttää tekemään automaattisia suositteluja ja linkityksiä. Esimerkiksi voidaan linkittää tuotesivulta saman värisiin, tyylisiin tai käyttökohteeltaan saman tuoteryhmän tuotteisiin. Kannattaa tehdä listaussivujen taksonomioiden yhdistelmä, joilla tehdään hakukoneissa hakuja. Esimerkiksi voidaan tehdä värin ja tuoteryhmän yhdistäviä listaussivuja.
Joissakin verkkokaupoissa on vain yksinkertaisesti paljon myytäviä tuotteita. Koska jokainen näistä tuotteista vaatii omaa sivunsa, tulee verkkokauppaan paljon sisältösivuja. Toisinaan myös variaatiot samasta tuotteesta
Tuhansien sisältösivujen laajuus on haaste teknisessä hakukoneoptimoinnissa. Suuri sisältösivujen määrä voi vaikuttaa selausbudjettiin. Selausbudjetti on niiden sivujen määrä, joita Googlen botti selaa ja indeksoi web-sivustolla tietyn ajan kuluessa. Selausbudjetti on tärkeä, koska jos Google ei indeksoi sivua, ei ko. sivulla olevat avainsanat voi saada sijoitusta. Suurimmassa osassa web-sivustoista ei tarvitse huolehtia selausbudjetista. Jos verkkokaupassa yli 10 000 sivua, Googlella voi olla vaikeuksia löytää niitä kaikkia.
Lisäksi suuri sivujen määrä tekee haasteelliseksi uniikin sisällön kirjoittamisen jokaiselle sisältösivulle. Mitä enemmän sivuja on, sitä suurempi riski on, että on päällekkäistä sisältöä.
Vähäinen sisältö on tyypillinen ongelma verkkokaupoissa, koska on haasteellista kirjoittaa uniikkia sisältöä monille samankaltaisille tuotteille. Asian voi korjata kirjoittamalla yksilöllisiä tuotekuvauksia, joissa on vähintään 500 sanaa.
Web-sivuston ulkopuoliseen hakukoneoptimointiin sisältyy avainsanojen sijoituksiin vaikuttavat asiat, jotka tehdään web-sivuston ulkopuolella.
Verkkokauppaan kannattaa lisätä blogi sisältömarkkinointia varten, joka on samassa domainissa kuin verkkokauppa. Blogiin voidaan laittaa niitä aiheita, jotka eivät sovi kovin hyvin verkkokaupan tuoteryhmiin tai tuotesivuille.